Новини України Астарта, Новоіванівський цукровий завод, Віктор Іванчик, продаж, Савинський цукровий завод
«Астарта» виставить на продаж два цукрові заводи

 

kh.vgorode.ua/

Агрохолдинг «Астарта-Київ» планує виставити на продаж Савинський та Новоіванівський цукрові заводи.

Про це повідомив співзасновник і генеральний директор агропромхолдингу «Астарта-Київ» Віктор Іванчик в інтерв'ю для НВ.

«У минулому році ми працювали без Савинського заводу, а в цьому — без Новоіванівського в Харківській області. Причина та ж. Навколо цих підприємств не вирощують цукровий буряк. Через погодні умови. Харківська область — одна з областей, де посуха відчувається найбільш гостро», — пояснив Віктор Іванчик.

Тому, за його словами, в компанії планують виставити їх на продаж. Вартість цукрозаводів гендиректор «Астарти-Київ» не розголошує. За його словами, ринок про це дізнається, коли буде проведена операція. Віктор Іванчик не виключає, що продаж заводів може відбутися до кінця року.

Він також зазначив, що останні три роки в Україні спостерігався профіцит цукру, при цьому обсяг ринку стає меншим. За ці три роки ринок очікував наявність традиційного перехідного запасу в районі 300 тис. т.

«Ці дані публікувалися напередодні нового сезону, влітку цього року. Але у вересні цих 300 тис. т у наявності не виявилося. Ринок зіткнувся з тимчасовим дефіцитом у вересні і в першій половині жовтня, тому ціна стала рости. Цукру не було ще й тому, що багато заводів не могли почати сезон переробки буряків», — вважає Віктор Іванчик.

Крім того, період посухи, який почався в Україні в липні, тривав до початку жовтня. Як розповів він, посуха призвела до істотного падіння врожаю не тільки пшениці на півдні, соняшнику та сої в центральних областях України, але і цукрових буряків і навіть кукурудзи. При тому, на початку жовтня на Україну обрушилися рясні опади, особливо на західній Україні, і це призвело до нової проблеми. Агрокомпанії, які розпочали збирання врожаю, змушені були взяти паузу.

«Не маючи сировини, заводи змушені були зупиниться. Це призвело до величезних втрат. Цукрове виробництво - це як мартенівська піч, яка повинна безперервно працювати », — резюмує Віктор Іванчик.

Читайте також:

Віктор Іванчик: про ринок землі, податки і звички мільйонера