Новини світу Індія, опади, Ель Ніньо, мусони
В Індії очікується нормальний мусон, незважаючи на загрозу Ель-Ніньо — IMD

 

https://www.climatechangenews.com/

Цього літа в Індії, ймовірно, будуть звичайні мусонні опади, незважаючи на потенційно загрозливе Тихоокеанське явище під назвою Ель-Ніньо, повідомило в п'ятницю урядове метеорологічне агентство, дотримуючись свого прогнозу від квітня.

Про це повідомляє Reuters.

Метеорологічний департамент Індії заявив, що в країні в цілому випаде 96% опадів від середнього історичного рівня з червня по вересень. Він також передбачив кількість опадів «нижчу норми» та температуру «вищу норми» протягом червня.

Агентство, оприлюднивши оновлений довгостроковий прогноз мусону 2023 року, заявило, що кількість опадів, «швидше за все», буде «нижчою норми» в північно-західному регіоні та «нормальною» в інших трьох регіонах — центральній, східній і північно-східній Індії, і на південному півострові.

За даними IMD, кількість опадів над так званою «основною зоною мусонів» — смугою центральної Індії буде нормальною.

Агентство визначає від 96 до 104% довготривалого середнього показника як нормальний, від 90 до 95% як нижчий за норму, а менше 90% як недостатній.

В імовірному вираженні, IMD повідомив, що існує 43% ймовірність нормальних опадів, 25% ймовірність опадів нижче норми та 20% ймовірність нестачі опадів.

На літній мусон припадає понад 70% річної кількості опадів в Індії, і він має вирішальне значення для врожаю, економіки та водних ресурсів країни. Рис, кукурудза, олійні культури, бобові, цукрова тростина та бавовна, серед інших культур, висіваються протягом сезону.

IMD зберіг свій прогноз щодо нормальних 96% опадів, опублікований у квітні, незважаючи на те, що виникає Ель-Ніньо, підвищення температури поверхні моря в екваторіальній частині Тихого океану, яке було пов’язане зі слабкими мусонними опадами в Індії.

«Існує понад 90% ймовірність того, що Ель-Ніньо розвинеться під час мусону, — сказав науковець IMD. — Але між Ель-Ніньо та індійським мусоном немає однозначного зв’язку».

Протягом 6 із 15 років Ель-Ніньо між 1951 і 2022 роками в Індії випадала нормальна кількість опадів або вище норми.

Синоптики сподіваються, що інше явище, яке називається диполем Індійського океану, пов’язаним із температурою поверхні моря в Індійському океані, компенсує будь-які можливі наслідки Ель-Ніньо цього року.

«Моделі прогнозування погоди показують, що існує 70% ймовірність того, що сприятливий диполь Індійського океану виникне та збережеться протягом червня, липня та серпня», — сказав науковець IMD.

Науковці кажуть, що розподіл опадів в просторі та часі є важливішим для сільськогосподарських культур, ніж загальна кількість мусонних дощів. Дощі в липні та серпні особливо важливі для посівів.

Читайте також:

В ЄС пізня посівна може негативно відбитися на цукрових буряках