Новини світу податок на цукор, Естонія, цукровий податок
В Естонії не планують вводити цукровий податок найближчими роками

 

https://www.paho.org/en

Міністр охорони здоров'я Естонії Рійна Сіккут висловила думку, що податок на цукор міг би бути застосований до цукровмісних напоїв, але не до всіх продуктів, що містять цукор. Однак вона підкреслила, що в найближчому майбутньому не планується запровадження такого податку в країні, повідомляють Новини-Естонія.

Ця заява була зроблена у відповідь на аналіз, проведений на замовлення Міністерства соціальних справ Естонії, в якому аналітики Андрес Вирк та Магнус Пійрітс запропонували розглянути введення податку на цукор. Дослідники стверджують, що податок на підсолоджені напої підвищить їхню вартість, що, у свою чергу, призведе до зниження споживання та позитивно вплине на здоров'я населення.

Сіккут зазначила, що така ініціатива вже обговорювалася близько 6-7 років тому, але тоді було зроблено висновок, що суспільство не готове запровадити такий податок. Вона здивована тим, що це питання знову порушується, оскільки податок на цукор, особливо на підсолоджені напої, вже запроваджено у багатьох країнах.

Міністр наголосила, що наразі урядова коаліція не розглядає питання запровадження додаткового податку. Наступного року вона не бачить можливості ухвалення такого рішення з огляду на вже заплановані податкові зміни.

Сіккут нагадала, що минулого разу відмова від введення податку на цукор була зумовлена недостатніми доказами його ефективності. Введення такого податку не є значним джерелом доходів для бюджету, але може бути інструментом впливу на молодь, чия поведінка більш чутлива до цінових змін, та зниження споживання підсолоджених напоїв.

Аналіз, що включає питання податку на цукор, буде представлений 22 травня. Сіккут зазначила, що найближчими роками охорона здоров'я вимагатиме додаткових коштів з огляду на прогнозований дефіцит бюджету Каси здоров'я у розмірі 167,3 млн євро до 2025 року.

Читайте також:

Великобританія планує скасувати податок на цукор