Новини світу цукор, імпорт, виробництво, ціни, споживання, тростина, переробка, Кенія
Кенія збільшує імпорт цукру через скорочення виробництва

 

https://depositphotos.com/

Очікується, що Кенія зафіксує збільшення імпорту цукру, оскільки починають проявлятися наслідки заборони на переробку незрілої цукрової тростини.

Про це повідомляє Star.

Однак очікується, що ситуація полегшиться, оскільки заводи нарощують виробництво.

Звіт, опублікований Fitch Solutions Company BMI та Міністерством сільського господарства США, показує, що в 2023/24 МР країна повинна очікувати зниження виробництва на 32,9% — до 530 тис. т з 790 тис. т у 2022/23 МР.

В основному це пов’язано із забороною на збір незрілої цукрової тростини, яка була введена в дію в липні 2023 року.

Заборона, запроваджена Управлінням сільського господарства та продовольства Кенії в липні, дозволяла заводам переробляти цукрову тростину, лише якщо вони могли довести, що вона зріла.

Незважаючи на різке скорочення виробництва, викликане цією забороною, ми очікуємо, що споживання збільшиться  з 1,15 млн т в 2023/24 МР до 1,18 млн т у 2024/25, із різким збільшенням імпорту, щоб компенсувати внутрішній дефіцит, йдеться у звіті.

Заборона була запроваджена, оскільки на заводах закінчувалися запаси тростини для переробки, багато в чому через нижчі середнього рівня опади, які вплинули на Кенію у 2020 і 2023 роках під час потрійного скорочення впливу Ла-Нінья.

Через це численні цукрові заводи почали вдаватися до переробки незрілої тростини.

Виробництво цукру кенійськими заводами впало на 40% у 2023 році – чотирирічний мінімум – через дефіцит цукрової тростини, який тиснув на ціни на цукор.

Загальна потреба в цукрі країни оцінюється в 1,1 млн т на рік, що складається з 930 тис. т столового цукру та 170 тис. т промислового цукру.

Галузь має потенціал для виробництва понад 1,47 млн т цукру, що задовольнило б внутрішній попит і забезпечило стійкий надлишок для експорту в регіон Comesa, який, як правило, є нетто-імпортером.

За даними Міністерства сільського господарства, неефективність промисловості призвела до того, що ці потужності не використовуються, а потужності з переробки цукру складають лише близько 56%.

Після закінчення терміну дії заборони в листопаді 2023 року BMI і USDA очікують, що виробництво значно відновиться в 2024/25 МР, збільшившись на 37,7% в річному обчисленні — до 730 тис. т.

Очікується, що споживання зросте на 3,2%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, — до 1,23 млн т через зростання попиту в пекарнях та готельному секторі.

Читайте також:

У Бразилії збільшення складських потужностей порту Сан-Себастьян призвело до зростання торговельного потоку цукру