Законодавство імпорт, аграрії, нафтопродукт, витрати, дизельне паливо, бензин, Укртатнафта
Обмеження імпорту нафтопродуктів збільшить витрати аграріїв на мільярди гривень

 

http://vkurse.ua

Реалізація ініціативи ПАТ «Укртатнафта» щодо обмеження імпорту бензинів і дизельного палива з 1 травня 2018 року призведе до зростання витрат для аграріїв на мільярди гривень.

Про це повідомляє «Енергореформа».

«За Офіційною статистикою, в 2016 році витрати на паливо і мастильні матеріали в загальній структурі витрат на виробництво продукції сільського господарства (рослинництва і тваринництва) становили 11,9% або 24,7 млрд грн. За умови застосування мита в розмірі 30% зазначені витрати зростуть більш ніж на 7 млрд грн, що однозначно спровокує подорожчання сільгосптоварів, негативно вплине на українських споживачів, призведе до втрати експортних ринків», — йдеться в листі Ради підприємців на адресу віце-прем'єра Степана Кубіва.

У листі підкреслюють, що нафтопродукти є соціально значущим товаром, який використовують усі галузі промисловості і безпосередньо впливають на собівартість, ціну кінцевої продукції.

«Рада підприємців при Кабміні не підтримує ініціативу застосування будь-яких попередніх або остаточних антидемпінгових заходів (на ринку нафтопродуктів)», — йдеться в листі на адресу Кубіва.

«Укртатнафта» просить МЕРТ ввести квоти на імпорт бензинів і дизельного палива (ДП) з 1 травня 2018 року. Зокрема, імпорт з Росії та Білорусі (які «Укртатнафта» розглядає в якості єдиного джерела) пропонується з 1 травня обмежити на рівні 50% українського ринку (90 тис. т бензинів, 250 тис. т дизпалива в місяць), з інших країн — 30% українського ринку (55 тис. т бензинів, 150 тис. т дизпалива в місяць).

З 1 липня 2018 року «Укртатнафта» вважає за необхідне знизити квоту для Росії і Білорусі на імпорт бензинів і дизельного палива (ДП) до 40% (75 тис. т бензинів, 200 тис. т дизпалива в місяць), з 1 жовтня 2018 року — до 30% (55 тис. т бензинів, 150 тис. т дизпалива в місяць).

На обсяг, що поставляється понад квоти, пропонується ввести мито на рівні 29,3% вартості для бензинів, 30,7% — для ДП.

Читайте також:

Енергетика відходів, або коли агросектор стане енергонезалежним