Новини Узбекистан, УКРЦУКОР, експорт цукру, Руслана Бутило
Узбекистан відновив імпорт українського цукру

 

За повідомленням Міністерства економічного розвитку і торгівлі на офіційний запит від Національної асоціації цукровиків України, Узбекистан поступово розпочав митне оформлення товарів українського походження, які попередньо були заблоковані.

За даними НАЦУ «Укрцукор», починаючи з середини листопада цукор та інші вантажі, що надходили до Узбекистану з України,  перестали розмитнювати. Саме тому асоціація звернулась до Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства аграрної політики і продовольства України з проханням владнати ситуацію, адже на сьогоднішній день Узбекистан залишається основним імпортером українського цукру.

«Станом на сьогодні, ми маємо підтвердження від цукрових компаній та заводів, що процес розмитнення розпочався і маємо надію на подальше «потепління» торговельних відносин, адже навіть з урахуванням всіх труднощів, 47% від всього об’єму експорту цукру за листопад були здійснені саме до Узбекистану», - прокоментувала заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.

Відтак, за листопад поточного маркетингового року українські виробники експортували 70,5 тис. т цукру, що на 21% більше ніж попереднього місяця. Лідером залишається Узбекистан, на долю якого припадає 47% поставок. Окрім того, посилили свої позиції Азербайджан та Лівія, на які приходиться 14,5% і 7,4% відповідно.

НАЦУ «Укрцукор» висловлює вдячність Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству аграрної політики і продовольства України за вирішення проблеми з розмитненням українського цукру в Узбекистані.

Нагадаємо, за перші три місяці 2018/2019 МР експортовано 139,9 тис. т цукру.

Станом на 10 грудня виготовлено 1,6 млн т цукру та перероблено 11,6 млн т цукрових буряків. 28 цукрових заводів уже завершили виробництво.