Новини України врожайність, цукристість, цукрові буряки, Західний Буг, церкоспороз, фунгіциди, Віталій Крупак
У ПП «Західний Буг» розпочали збирання цукрових буряків

 

https://agroelita.info/

Як розповів агроном-аналітик ПП «Західний Буг» Володимир Крупак для журналу «Агро Еліта», на підприємстві вже розпочали збирання цукрових буряків. За першу декаду вересня викопали близько 1000 га солодких коренеплодів.

«Цьогоріч ми почали копку 1-го вересня. Навіть попри те, що попередні аналізи не показували базисної цукристості, вирішили не затягувати зі збиранням тому, що по-перше у нас відведені великі площі під цю культуру (на полях господарства посіяно 14 тис. га цукрових буряків), і невідомо, якою буде пізня осінь. Тим більше що під ранню копку буде відведено не більше чверті площ. По-друге, в нашій кліматичній зоні марно сподіватися зростання цукристості на 25-30%, хоча вона, безумовно, «підтягнеться», як і врожайність. А по-третє, потрібно звільняти і готувати поля під наступні культури, зокрема під озимі пшеницю та ячмінь», – пояснює Володимир Крупак.

У якому стані перебували цукрові буряки на момент копки?

Стан буряків досить непоганий, це стосується як густоти, так і їхнього розвитку.

Щоправда, хоч і нетипово для вересня, але маємо нову хвилю інфекції церкоспорозу. Тому на тих полях, де запланована пізня копка, і де ситуація може стати критичною, проводимо четвертий фунгіцидний обробіток (від моменту третього внесення фунгіцидів пройшло до місяця часу). Використовували препарати системної дії (Рекс® Дуо, Рекс® Плюс, Медісон).

Тож здебільшого вдалося побороти інфекцію без втрат врожайності.

Загалом, ця хвороба стала неприємною несподіванкою для більшості буряківників, оскільки у цьому сезоні вона проявилася значно пізніше, ніж зазвичай, і аграрії не були готові: повірили, що погодні умови несприятливі для розвитку збудника церкоспорозу. А він насправді просто дуже повільно розвивався. Інфекція «вибухнула» в липні. І, якщо перші обробітки ще змогли стримати хворобу, то на тих полях, де була велика перерва між першим і другим внесенням, ситуація критична, особливо у центральних регіонах України.

Це також пов’язано з тим, що там переважно застосували фунгіциди, які не мають доведеної ефективності проти церкоспорозу.

Чи були суттєві проблеми зі шкідниками у цьому сезоні?

На щастя, цього року шкідники нас «оминули»: ні довгоносика на початку сезону, ні пізніше — серйозного поширення попелиць — не спостерігали. Були окремі поля, де наче назрівала проблема, проте, одне інсектицидне внесення її вирішило. Також окремі поля були пошкоджені дротяником, там трохи втратилася густота, але не до критичного рівня. Вона залишилася на рівні 75-85 тисяч рослин на гектар, що цілком достатньо для отримання планової врожайності.

Охарактеризуйте цей рік для буряківників.

Загалом, рік був доволі сприятливий для росту і розвитку коренеплодів. На жаль, для отримання високої цукристості не вистачило сонячної інсоляції.  У липні було кілька спекотних тижнів, але це принесло користь лише на тих полях, де було нормальне вологозабезпечення. Там же, де ґрунти менш вологоємкі, буряк, навпаки, зупинявся в розвитку.

Які проміжні результати збирання цукрових буряків?

На старті врожаї хороші. Урожайність в середньому 60-70 т/га.  Одне поле вже закрили повністю з показником 71,7 т/га, ще одне – майже 60т/га. Цукристість зараз в середньому в межах 14,5-15%. Для ранньої копки – це гарний результат.

Щоб цукрові заводи (зокрема, Радехівський цукровий завод – один із заводів, з яким співпрацює підприємство, і на який припадає досить великий об’єм буряка) могли приступити до роботи, ми почали з кращих ділянок. Далі очікуємо невеличке просідання по вазі, але водночас і зростання цукристості, оскільки сонячна погода зараз впливає позитивно: цукристість з кожним днем збільшується – за першу декаду збирання маємо майже +1%, що пов’язано з відтоком цукрів із листків у коренеплід.

Що скажете про селекцію «SESVANDERHAVE»? Чи розкрили гібриди свій потенціал?

На дослідному полі був посіяний нематодостійкий гібрид Балі, а також його конкурент від іншої компанії. Обидва гібриди викопані і вивезені, Балі показав трохи вищу цукристість, але щодо врожайності  – навпаки, вона нижча за конкурента. Порівнюючи з минулим роком, очевидно, що Балі не розкрив свого потенціалу, в першу чергу через занадто ранню копку.

Як проходить процес збирання?

Для збирання ми наймаємо і використовуємо бурякозбиральні комбайни ROPA Tiger і HOLMER. Потім буряк проходить через  навантажувач-очищувач Ropa euro-Mouse, після чого цукровий завод забирає наші буряки вантажним транспортом (з обмеженням по навантаженню 24т).

Чи зробили певні висновки щодо вирощування цукрових буряків в цьому сезоні? Можливо, щось змінюватимете наступного року?

Як і кожного року, після завершення збиральної кампанії будемо проводити детальний аналіз результатів. Маємо попередні висновки щодо деяких змін параметрів підбору гібридів, а от щодо складових технології – підіб’ємо підсумки та внесемо зміни вже взимку.

Сергій Горобець, комерційний директор компанії ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна»: «Загалом, погодні умови для цукрового буряку в цьому сезоні склались трохи кращі, ніж минулого року. Але погода внесла свої корективи – пізніша сівба (майже на місяць) та рання копка, яка також почалась на місяць швидше.

Цього сезону перша викопка цукрових буряків почалася 17 серпня аграріями Черкаської області. Якщо задовільним для цукрового буряку вважати вегетаційний період у 180 днів, то завдяки пізньому посіву та ранній копці  цей показник був занижений на кілька десятків днів (орієнтовно 30-40 днів). Також «додайте» сюди стреси від пестицидних обробок, які стримували розвиток рослин.

Велика частина сільгоспвиробників почали копку цукрових буряків у першій половині вересня. Станом на 16 вересня вже запрацювало 10 цукрових заводів. Стосвно селекції «SESVANDERHAVE», то маємо середні показники  60-80 т/га з цукристістю в різних регіонах від 15 до 18,5%.

Ще раз акцентую увагу на кількість днів вегетаційного періоду. Сподіваємось (і знаємо, що так буде), що при подальшому збиранні цукрових буряків показники врожайності та цукристості підвищуватимуться.

Коментуючи ситуацію з нашим дослідним полем, де був посіяний гібрид Балі, хотілося б сказати наступне: гібрид Балі є нематодотолерантним гібридом. Усі ми знаємо, що, надавши гібриду стійкість до тих чи інших викликів, у той же час знижується якийсь інший показник (у цьому випадку незначно знизилась врожайність порівняно з конкурентами). Але навіть при таких умовах цукристість перевершила показники гібридів інших компаній. Головне для виробників цукрового буряка – це збір цукру з гектара. Ми вже багато разів проходили практику, коли наші гібриди показували трохи нижчу врожайність (порівняно з якимось гібридом іншої селекційної компанії), але по технологічності переробки та по виходу цукру були найкращими.

У будь-якому випадку, усі без виключення, хто займається вирощуванням цукрових буряків, заслуговують на повагу та слова подяки за плідну працю. Цукровий буряк є надзвичайно складною культурою і потребує багато знань, досвіду та наполегливої праці. Щасти Вам!!!»