Новини України УКРЦУКОР, цукровий завод, ринок землі
(Не)відкривати: що думають фермери про ринок землі - позиція цукровиків

 

Agravery.com продовжує серію матеріалів з думками фермерів про ринок землі. 

Олександр Тимоха, голова правління ПАТ «Ланнівський цукровий завод».

- Ринок землі повинен бути, але виключно за умови встановлення чітких правил. В першу чергу доступ до цієї землі повинні мати ті, хто на ній працює. Потрібно все вирішувати цивілізовано. Ми повинні повільно і поступово входити в ринок землі, все спокійно та виважено вивчати і починати, прорахувати ефективність.

 

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор». 

- На думку профільної асоціації «Укрцукор», ринок землі необхідний для подальших капіталовкладень в галузь, проте наразі Україна не готова до таких серйозних рішень, адже потрібно мінімум 5 років, щоб адаптувати українське законодавство. З точки зору виробника аграрної продукції існує крайня необхідність в існуванні ринку землі, оскільки при виробництві, для отримання більш ефективного результату, необхідно здійснювати доволі великі капіталовкладення в землю, а коли виробник розуміє, що ця земля не перебуватиме в його розпорядженні на період використання цих капіталовкладень, він тричі подумає про те, чи тратити гроші на покращення родючості цієї землі чи ні.

 Віктор Іванчик, генеральний директор агропромхолдингу «Астарта»

- Відкриття ринку землі - це нормальний процес. Наша компанія до цього готова. Ми готові обслуговувати цей актив, підвищуючи ефективність нашого бізнесу, підвищуючи врожайність, віддачу з кожного гектара, диверсифікуючи лінійку наших товарів і продовжуючи ланцюжок доданих вартостей продуктів, вирощених на нашій землі. В першу чергу важливо розібратися з оборотом державних земель (міністерств, відомств, аграрної науки та т. д.), які використовуються, на мій погляд, вкрай неефективно. Ми, як менеджмент «Астарти», доповідаємо своїм акціонерам як мінімум раз в квартал про ситуацію в компаніях, наших результатах, досягнення. А на скільки державні компанії звітують про результати своєї роботи перед українським народом? Я б хотів, щоб ми офіційно запросили результати про ефективність цієї роботи, і порівняли її з діяльністю публічних компаній.

Юрій Мороз, генеральний директор ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина», ВП «Томашпільський цукровий завод»

- Економічний і політичний стан України, на сьогоднішній день, знаходиться не в тому стані, щоб ринок землі відкривати, бо від цього в першу чергу власники землі недоотримають певні ресурси на найближчий період часу, якщо ринок буде відкритий і процеси будуть достатньо непрозорі і хаотичні. Я вважаю, що на даний момент було б бажано утриматися від запуску ринку землі. В цілому – це перспективно, але при умові, що землю могли б купувати виключно або резиденти, або держава.

В першу чергу потрібно завершити військові дії на території України, відновити територіальну цілісність України, стабілізувати економічні та політичні процеси і тоді, коли інші проблеми не будуть нас відволікати, ми в спокійній обстановці і з нормальними підходами займемося земельною реформою. Ми повинні розуміти, що які б ми обмеження не вводили, в будь-якому випадку, той хто схоче чи зможе купити більше, він знайде можливості, щоб купити більше. Тобто законодавча база повинна бути така, щоб не можливо було її обійти. Будь-які обмеження обходяться без проблем, тобто можна створити багато юридичних осіб і кожна просто купить певний ліміт, що буде встановлений, але, в цілому, до тих юридичних осіб будуть мати доступ ті ж самі власники, інвестори і тому подібне. Все повинно бути максимально прозоро, аби не було можливості сховати щось.

В загальному, я прихильник того, щоб земля була державною власністю і надавалась на довготривалу оренду на рівних умовах для всіх, в тому числі і для нерезидентів. Тому, що той хаос, що наразі відбувається з укладанням договорів, реєстрацією, перереєстрацією, зі зловживаннями – в таких умовах некомфортно і неефективно працюється. На даний момент, однозначно, варто утриматись від ринку землі, хоча ми всі розуміємо, що це інвестиції, швидкий розвиток, але з усіх цих процесів ми можемо втратити управління державою. Через те, що багато власників мають не достатнє фінансове забезпечення, є ризик, що землі будуть скуплені за безцінь і потім будемо мати поділ на класи в суспільстві, де будуть лише дуже багаті або дуже бідні», - коментує 

Ростислав Новосад, голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод»

- На мій погляд, це питання, наразі, актуальне і потребує вирішення. Адже, якщо ми будемо затягувати з вирішенням цього питання, то нічого не виграємо. Було досить багато часу, щоб попрацювати з пропозиціями до закону, з нормативними документами, які будуть регламентувати дії на ринку землі. Слушною пропозицією є те, що власниками землі на першому етапі є громадяни України з лімітованою площею в одні руки. Я вважаю, що цей ліміт має бути встановлений на рівні 75 га, адже ця розпорошеність унеможливить дії або махінації на ринку землі. Тобто, питання однозначно актуальне і потрібно рухатись в цьому напрямку. Існує такий страх, що в нас бідні люди і не зможуть купити землю, то потрібно так узаконити механізм, щоб всі люди, які мають на це право, отримали землі у власність, а далі вже розпоряджались цим правом. Ще через 10-15 років, ті люди які працюють на ці землі і повинні б її купити просто вимруть або будуть ще бідніші і вийде так, що будуть приватизувати лише багаті і молоді. Ми і так дуже затягнули це питання.

Інша справа, що фахівці, Верховна Рада має відпрацювати досконалий механізм. Я вважаю, що право купувати землю повинні мати всі громадяни України, проте, я б все ж таки надав перевагу спочатку тому, хто безпосередньо працює на цій землі, має державний акт. Також, я вважаю, що потрібно одночасно дозволити продаж земель всіх категорії: і державних, і комунальних, і резерву та інш, щоб дати можливість саме аграріям і купити, і продати. Щоб не вийшло так, що спочатку підуть державні землі, які зможуть купити тільки олігархи, а потів відкриють інші категорії, і олігархи почнуть збивати ціну, оскільки вже матимуть у власності певні гектари. 

Микола Каплун , власник ТОВ «Призма 14», Кашперівський цукровий завод

- Я вважаю, що не готова ще ні нормативна база, ні законодавство, все сире ще. В першу чергу, потрібно мати хоч якусь інформаційну базу, щоб люди розуміли як це все має відбуватися. Те, що не можна допускати допоки іноземців і так зрозуміло. Сьогодні і так майже вся земля, що в господарствах порвана на маленькі клаптики по 5-20 га, немає закону обігу земель і ще є багато невирішених нюансів. Якщо запустити ринок зараз, це відкотить всіх середніх виробників на 3-5 років назад, зупиняться процеси підвищення ефективності виробництва, все застопориться. Такий поспішний непідготовлений запуск завдасть чималих проблем с/г виробникам. 

Раніше про ринок землі висловилися учасники земельного обговорення на Agri Invest Forum.