Новини України збирання, врожайність, цукрові буряки, площа, Рівненщина, Розвазьке
На Рівненщині набирає обертів збирання цукрових буряків

 

https://www.ft.com/

Вісімнадцять тисяч гектарів. Саме такою є площа засаджень землі цукровими буряками на Рівненщині. Фермери готуються до збору врожаю.

Про це повідомляє itvmg.com.

Заступник керівника сільськогосподарського підприємства «Розвазьке» Тарас Ягодка розповідає — ледь не щороку врожаї цукрового буряку в них хороші.

«В минулий рік 600 ц/га, не менше 600 ц/га цукрового буряка в нас виходить практично кожен рік. Ну я думаю цей рік також буде не менше, хоча через літню посуху, коли місяць не було дощів, виникає підозра, що не буде такого врожаю, але здається поточні інтенсивні дощі сприяють збільшенню врожайності», — розповідає заступник керівника СГПП «Розвазьке» Тарас Ягодка.

Цукровий буряк у «Розвазькому» культивують декілька десятиліть. За словами аграріїв, при вирощуванні цього коренеплоду важливо дотримуватися сівозміни — на одній ділянці землі його можна сіяти раз на шість років. Та одним сортом буряку на цьому підприємстві не обмежуються.

«Ми кожного разу щось експериментуємо, є сталі гібриди, 30% беремо кожного разу інший гібрид, спострігаємо як він себе поведе в наших кліматичних умовах, а вже потом по своїй практиці вирішуємо який сіяти», — коментуєють на підприємстві.

Один із керівників сільськогосподарського підприємства Петро Ягодка скаржиться на відсутність цукрових заводів на Рівненщині. Урожай доводиться відправляти до інших областей.

«На віддалі восьми кілометрів від нашого господарства є Острозький цукровий завод, але цей завод з 2010 чи 2011 року не працює. Таких заводів у нас на Рівненщині є шість і ні один насьогодні не працює. Вже років п'ять ми працюємо із Шепетівським цукровим заводом. Він на сьогоднішній день для нас знаходиться саме найближче із заводів», — ділиться керівник СГПП «Розвазьке» Петро Ягодка.

За словами Георгія Мацюка, фахівця департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА, попри проблеми з переробкою, цукрові буряки є однією з основних технічних культур, які вирощуються на Рівненщині.

«Площі в нас насьогодні складають десь 18.2 тис. га, що на 15% більше, ніж минулого року. Це обнадіює в плані того, що буде більше виробництво продукції та відповідно валовий збір», — розповідає начальник відділу рослинництва та механізації департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Георгій Мацюк.

Цьогоріч, в області сезон збору цукрового буряку розпочався пізніше, ніж зазвичай.

Традиційно ми буряк починали збирати на два тижні раніше. Але сьогодні у зв'язку з такими тривалими дощами ця робота сповільнилася, затягнулася, перенеслася і змістилася, відповідно всі польові роботи змістилися. Це трошки не на користь аграріям, ну але будемо бачити, як далі умови складуться для проведення осінньо-польових робіт», — коментує Георгій Мацюк.

В департаменті агропромислового розвитку кажуть, що попри збільшення посівних площ для вирощування цукрового буряка, очікувати значного зниження цін не варто. Одна з причин цього — збільшення вартості енергоносіїв.

Читайте також:

На Вінниччині стартувало збирання цукрових буряків