Новини України цукор, цукрові буряки, цукрові заводи, Вінниччина
Цукрові заводи Вінниччини виготовили більше 250 тис. т цукру

 

sensorex.com/

У 2020 році на Вінниччині цукрові буряки переробляли шість цукрозаводів. Чотири з них закінчили виробничий сезон до кінця минулого року. Буквально напередодні свята зварили останні центнери цукру на Томашпільському підприємстві. Раніше завершили роботу на Юзефо-Миколаївському, Жданівському та Іллінецькому заводах.

Про це повідомляє vn.20minut.

Продовжують працювати Гайсинське і Крижопільське бурякопереробні підприємства. Вони найбільш потужні в області: на кожному впродовж доби переробляють на цукор приблизно вісім тисяч тонн буряків. Обидва заводи є власністю компанії «Укрпромінвест-Агро».

Робота цукроварень у Новорічну ніч і в перші дні наступного року — це виняток з правил. Таке трапляється нечасто. Умови минулої осінь призвели до запізнілого старту сезону цукроваріння. Менш потужні підприємства справилися з переобкою сировини.

У Гайсині і Крижополі буряків найбільше, у порівнянні з іншими заводами області. Тому продвожують працювати дотепер. За прогнозами, на цих підприємствах зупинять виробничий процес приблизно у середині або другій половині січня.

Усього 250 тис. т цукру заварили на всіх шести заводах області станом на кінець 2020 року. Найбільше — на Крижопільському і Гайсинському. Ці підприємства є лідерами у цукровій галузі України.

Так, у 2019 році Крижопільський завод виробив найбільше цукру серед усіх підприємств держави — 117,2 тис. т. Рекордну цифру на підприємстві встановили у 2018-му — 171,7 тис. т цукру.

Завод «наймолодший», у порівнянні з іншими, збудований у 1986 році. Тоді як Гайсинський, наприклад, перший цукор зварив ще у 1899 році.  Щоправда, на підприємстві провели справжню технічну революцію. Це дало можливість збільшити переробку буряків за добу з двох до восьми тисяч тонн.

Працюватимуть названі два заводи приблизно до 15 січня. В обласному департаменті агропромислового розвитку прогнозують, що цукру загалом буде приблизно 300-309 тис. т. Торік мали 331 тис. т. Йдеться про цукор, вироблений на підприємствах області.

Два останніх роки (2019-2020) — не кращі для буряківників. У 2019 році в області зібрали найменше в державі буряків з одного гектару. Та й торік було небагато — 435, 3 тис. т.  Для порівняння, у 2018-му викопували понад 500 ц солодких коренів з гектару.

Незважаючи на це, більше цукру, ніж на Вінниччині, не виробляє жодна область. Навіть у неврожайні роки Вінниччина йде попереду інших із виробництвом солодких кристалів.

Читайте також:

«Західний Буг» зібрав більше 720 тис. т цукрових буряків