Новини України цукор, баланс, попит, пропозиція, Економічний дискусійний клуб
Баланс попиту та пропозиції цукру від Економічного дискусійного клубу на 01.10.2020

 

august.in.ua/

З урахуванням залишків цукру на початок нового сезону (01.09.2020), які склали 0,37 млн т, загальна пропозиція цукру у 2020/2021 МР оцінюється в 1,6 млн т.

Про це повідомляє прес служба Економічного дискусійного клубу.

В Україні в активній фазі знаходиться процес збирання цукрових буряків та цукроваріння. Площі збирання цукрових буряків у поточному сезоні складають 216,3 тис. га, що практично відповідає рівню минулого року (218,8 тис. тонн). Проте, через посушливі кліматичні умови, врожайність цукросировини очікується дещо нижчою, ніж роком раніше, що відповідно позначиться на обсягах виробництва цукру.

За оцінками ЕДК, виробництво цукру у 2020/2021 маркетинговому році становитиме орієнтовно 1,25 млн т, або на 20% менше, ніж у попередньому сезоні.

Разом із тим балансові розрахунки свідчать, що виробленого обсягу цукру буде цілком достатньо для покриття внутрішнього попиту протягом поточного сезону, а також формування незначного експортного ресурсу.  

Внутрішнє продовольче споживання оцінюється у 1,25 млн. тонн, з розрахунку 30 кг на особу на рік, що відповідає фактичним показникам останніх трьох років. За умови відсутності імпорту, експортний ресурс у поточному сезоні становитиме 40 тис. тонн. Перехідні залишки на кінець сезону складатимуть 0,25 млн. тонн.

З огляду на очікуване зменшення наповнюваності внутрішнього ринку, а також збільшення витрат на виробництво буряків та цукру, зростання цін на нього є невідворотнім, що споживачі вже помітити у жовтні ц. р. на цінниках у торговельних мережах.

При цьому слід нагадати, за попередні 5 років рівень споживчих цін на цукор практично не змінився. Так, у вересні 2020 року в середньому по Україні середня ціна цукру становила 14,94 грн./кг, що відповідає її рівню у листопаді 2016 року