Новини України цукор, виробництво, врожайність, посівні площі, Астарта, переробка, вихід цукру, заводи, війна, електропостачання
«Астарта» виробила 282 тис. т білого цукру

 

https://shuba.life/

«Астарта» завершила сезон цукроваріння 2022. Всього цукрові заводи компанії, як і було заплановано, переробили близько 2 млн т цукрових буряків, вирощених на полях агропромхолдингу та його партнерами-сільгосптоваровиробниками, і виробили з них 282 тис. т цукру.

Про це повідомляє пресцентр компанії.

Вихід цукру склав 14.26% (середнє значення в Україні 13.98%). Традиційно 99% виробленого в «Астарті» цукру відповідає вищій категорії якості.

Переробний сезон-2022 став кращим за обсягами переробленої сировини та виробленого цукру у порівнянні з двома попередніми роками.

Водночас цей сезон став найскладнішим за всю історію компанії.

«Навесні 2022 року, коли через повномасштабну війну стався логістичний колапс, перед нами постало логічне питання, чи зможемо вчасно і в необхідній кількості закупити вугілля, кокс, вапняк та ТМЦ для підготовки заводів до проведення сезону. Максимально сфокусувавшись на вирішені цих завдань, ми забезпечили свої підприємства всіма необхідними матеріалами, включаючи енергоресурси. Одночасно займалися кадровими питаннями – важливо було зберегти та підготувати необхідну кількість кваліфікованих працівників, адже через мобілізацію міг виникнути їх дефіцит. Впродовж сезону довелося працювати в режимі постійних загроз ракетних обстрілів, відключення електропостачання. Але ми змогли впоратися з викликами і відпрацювали сезон ритмічно та безаварійно», – зазначив Євген Садовий, директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва агропромхолдингу.

Одночасно тривала боротьба за врожай.

«Посівні площі під цукровими буряками, які розташовані переважно в центральних та західних областях України, не зазнали суттєвих втрат безпосередньо від військових дій, але українські виробники цукрових буряків зіткнулися з низкою інших викликів. Через збільшення витрат на добрива, засобів захисту рослин та пальне, зросли витрати на вирощування цукрових буряків на гектар. Майже безперервні дощі у період збирання значно ускладнили як збирання врожаю, так і його вивезення з полів до переробних підприємств. Додам, що у 2022 році «Астарта» зібрала 1.8 млн т цукрових буряків. Врожайність – 56т/га», – говорить Євген Садовий.  

Незважаючи на війну і тимчасову зупинку масштабних інвестиційних проєктів, «Астарта» все ж знайшла можливості для впровадження на цукрових заводах низки проєктів з енергозбереження для підвищення енергоефективності виробництва і якості продукції. Адже у центрі уваги споживачі та покупці, тому одне з головних завдань компанії забезпечити стійку співпрацю та постачання продукції саме тоді, коли їм потрібно. 

«Ми розробили схему автономного енергозабезпечення підприємств у випадку блекауту, щоб у період міжсезоння забезпечити безперебійне і рівномірне відвантаження продукції нашим партнерам протягом всього року», – говорить директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва Астарти.

За підсумками роботи 21 цукрового заводу в Україні, частка «Астарти╗ на українському ринку виробництва цукру склала 25%.

Читайте також:

Аграрії Рівненщини будуть робити акцент на цукрові буряки