Новини світу ціни, дохід, Естонія, цукровий податок, підсолоджені безалкогольні напої, йогурти
В Естонії «цукровий» податок збільшить вартість йогуртів на 40%

 

http://www.ukrsugar.com/uk/

Незважаючи на те, що естонський податок на підсолоджені напої повинен був спочатку торкнутися тільки лимонаду, в прийнятому законі йдеться також про молочні продукти і натуральні соки.

Про це повідомляє ERR.

З наступного року напої з вмістом цукру понад 10% будуть обкладатися в Естонії податком в розмірі 30 центів за літр.

«Якщо яблучний сік Põltsamaa Õunamahl коштує зараз в магазинах 1,09 євро, то після введення податку його ціна в роздрібному продажі підвищиться на 46 центів — до 1,55 євро. Це за умови, що маржа продавця і ставка НСО залишаться на колишньому рівні», — стверджує директор з маркетингу підприємства Põltsamaa Felix, Марек Війлол, уточнюючи, що аналогічне подорожчання торкнеться і йогуртів.

Як повідомляє Мінфін, мета була не в тому, щоб обкласти додатковим податком натуральні соки і підсолоджені молочні напої. Однак, щоб зробити для них виняток, потрібно спершу отримати від Європейської комісії дозвіл на надання держдопомоги. До тих пір, поки такий дозвіл ніхто не отримає, виробникам доведеться платити податок.

«Цукровий» податок буде введений в Естонії з початку наступного року і значно підвищить ціни на лимонади, соки і солодкі молочні напої (кефір, йогуртові напої).

У 2018 році прогнозований додатковий дохід держбюджету від введення податку (без урахування натуральних соків і йогуртових напоїв) складає 15 млн євро, а в наступні роки — 16 і 17 млн ​​євро. З урахуванням підсолоджених соків — 17, 18 і 19 млн євро в період з 2018 по 2020 роки. Даних з урахуванням податку на молочні напої поки немає.

Читайте також:

Бразильська компанія Copersucar підвищила прибуток завдяки збільшенню продаж біопалива

У Кенії виробництво цукру зменшилося на 28%

Китай активізує зусилля по боротьбі з контрабандним цукром