Новини світу врожайність, ЄС, цукрові буряки, спека
В ЄС врожайність цукрових буряків може суттєво скоротитися через аномальну спеку

 

legacyoftheplains.org/

Вражаюча погода, яка випалила сільгоспугіддя по всій північній Європі, також торкнулася цукрових буряків і може знизити їх врожайність в ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

ЄС вже прогнозував падіння виробництва цукру в сезоні 2018/19 МР після сильного дощу, який відтермінував посівну, а спекотне літо в провідних країнах-виробниках — Франції, Німеччини, Польщі та Великобританії — може викликати ще більше скорочення врожаю.

Лише приблизно через місяць вегетаційного періоду цукрові буряки зможуть оговтатися, якщо температура спаде та підуть дощі.

У Франції галузева група виробників цукрових буряків CGB в даний час чекає, що врожайність буде приблизно на середньому рівні за останні роки.

«Врожайність дуже різноманітна, тому складно прогнозувати. Але ми не досягнемо рівня минулого року», — сказав Тімоті Массон з CGB.

Минулого тижня технічний інститут цукрового буряка ITB скоротив свій прогноз врожайності для Франції до 13,6 т/га, знизивши прогноз на 0,3 т/га і на 2,4 т/га, проти 16 т/га в минулому році, підкресливши, що незрошувані посіви постраждали від жаркого і сухого липня.

За даними Міністерства сільського господарства, посівні площі у Франції близькі до торішнього рівня — 484 тис. га.

CGB також очікує, що загальна прибутковість галузі в ЄС знизиться до середнього рівня за останні роки, що може привести до скорочення виробництва цукру в блоці на 1,5-2 млн т із рівня в 21 млн т у 2017/18 МР, додав Массон.

Вірогідне скорочення врожайності може стати хорошим фактором для виробників цукру в ЄС, які в результаті великого глобального профіциту і падіння цін відразу після скасування квоти в ЄС виявилися на межі збитковості.

«Європа не матиме необхідності шукати експортні напрямки, і ми зможемо зосередитися на внутрішньому попиті», — сказав Массон.

У Німеччині дуже рано прогнозувати погодні наслідки, сказав Стефан Леннер, заступник виконавчого директора Асоціації виробників цукру Німеччини WVZ.

«Спочатку буряк, здавалося, краще справлявся зі спекою, ніж інші культури, але з липня він також сильно постраждав. Проте, здається, що збиток від посухи буде варіюватися від регіону до регіону», — стверджує Леннер.

Асоціація заявила, що площа посівів буде трохи нижчою від 385 тис. га в минулому році.

У Польщі вплив спеки та сухої погоди також сильно варіюється, сказав Рафал Страхота, директор Асоціації польських буряководів KZPB:

«Є райони, де розмір буряка набагато менший середнього, але також є райони, де буряк характеризується як гарною вагою, так і високим вмістом цукру».

У цьому році польські фермери посадили близько 235 тис. га буряку і можуть почати збір врожаю в кінці серпня.

Британські ферми також постраждали від суворої літньої погоди.

«Як у випадку з більшістю сільськогосподарських культур, цукрові буряки були схильні до впливу виключно сухих і теплих умов цього літа», — повідомив Колм МакКей, директор по сільському господарству British Sugar, відмовившись давати прогнози на врожай.

Читайте також:

У Латвії сподіваються "вижити" за рахунок російських цукрових буряків

У Чечні аграрії втратили майже 2 млрд руб. через посуху

Бразильська компанія «Cosan» отримала чистий збиток