Новини світу цукрова галузь, цукрові буряки, пестициди, попелиця, заборона, Швейцарія, вірусна жовтуха
Швейцарія ризикує втратити цукрову галузь через заборону пестицидів

 

www.nfuonline.com/

Швейцарський цукор може стати історією через необдумані заборони на пестициди, попередив Йозеф Мейер, президент швейцарської компанії з вирощування цукрових буряків. Невже потрібна така ж ситуація, коли французькі буряківники втратили майже весь урожай через попелицю та вірусну жовтуху?

Федеральне управління сільського господарства Швейцарії (FOAG) відхиляє екстрений дозвіл на використання протруйника для цукрових буряків. Цукрова промисловість країни бачить загрозу своєму існуванню, пише Енн Шерер в статті на порталі Lid.ch.

У цьому році швейцарська цукрові буряки серйозно постраждали від хвороби вірусної жовтухи, яка призвела до втрати до 50% врожаю в уражених районах на заході країни. Вірусна жовтуха буряка передається попелицею.

Багато країн ЄС стикаються з такою ж проблемою і тому видали екстрені дозволи на застосування таких препаратів-протруйників, як «Гаучо», що містять неонікотиноїди.

Заяву на отримання такого ж тимчасового дозволу також подали буряківники Швейцарії. Проте, Федеральне управління сільського господарства (FOAG) відхилило цю заявку та натомість надало дозволи на дві обробки листя препаратами Movento SC і Gazelle SG, які показали хороший ефект від попелиці у вирощуванні картоплі.

Той факт, що в цьому році так лютувала тля, в основному, пояснюється погодою. Галузь сподівалася на екстрене схвалення «Гаучо», щоб взяти під контроль проблему попелиці.

Чи можуть два недавно затверджених агента, Movento SC і Gazelle SG, також показати хороший ефект проти попелиці на буряках?

«Це засновано на принципі надії, попередньо ніхто не може точно оцінити ефект для продуктів, застосовуваних на картоплі, проти попелиці на цукрових буряках і вірусу жовтухи як наслідок», — говорить Самуель Дженні, керівник спеціалізованого підрозділу по вирощуванню цукрових буряків (SFZ).

У Франції ці два препарати були схвалені в минулому році, але в цьому сезоні використовувалися без особливого успіху. «Французькі буряківники побачили вельми обмежений вплив цих продуктів на вірусну жовтуху в сезоні 2020 року», — говорить Дженні. У деякій мірі це, безумовно, було пов'язано з погодою, яка завжди має великий вплив на поширення попелиці та ефективність таких агентів.

«Які ще чинники могли б привести до недостатньої ефективності, потрібно буде проаналізувати майбутньою зимою», — каже Дженні. Він розчарований рішенням FOAG, оскільки в разі м'якої зими буряководам треба готуватися до навали попелиці і великих зусиль для контролю шкідника, тому що їм доведеться обприскувати кілька разів.

Йозеф Мейер, президент швейцарської компанії з вирощування цукрових буряків, також розчарований рішенням FOAG. З технічної точки зору зрозуміло, що альтернативи «Гаучо» в даний час немає, але в кінцевому підсумку було прийнято чисто політичне рішення.

«Що хорошого, якщо ми відмовимося від використання «Гаучо», якщо такі продукти все ще дозволено ввозити?» — запитує Мейер. З його точки зору, тоді вже потрібно вводити заборону на імпорт цукру і буряка, які було вироблено з використанням засобів, заборонених у Швейцарії.

З ним згоден Андреас Бланк, голова ради директорів компанії Schweizer Zucker AG. Для приклада, він наводить досвід Австрії, де «Гаучо» буде дозволений до тих пір, поки не з'являться реальні альтернативи для збереження цукрової галузі: «Там вони зрозуміли, що «Гаучо» необхідний доти, поки у фермерів немає альтернативи», що без екстреного дозволу австрійський цукор скоро став би історією. Натомість були з радістю прийняті строгі вимоги до застосування «Гаучо».

Швейцарські виробники цукру хочуть, щоб люди усвідомили, наскільки серйозна ситуація.

«Тепер ми подивимося, скільки посівних площ буряків дійсно буде втрачено в 2021 році, — каже Бланк, — Залежно від того, наскільки драматична ситуація, вже в 2021 році може виникнути питання: чи хочемо ми взагалі виробляти швейцарський цукор в майбутньому?».

Schweizer Zucker AG планує втрутитися на політичному рівні.

Читайте також:

Tereos повідомив про покращення фінансових результатів

Мінсільгосп Франції зменшило прогноз виробництва цукрових буряків на 10%