Новини світу ЄС, Франція, цукрові буряки, Німеччина, попелиця, заборона, неонікотиноїди, вірусна жовтуха
Неонікотіноїдне питання розділило європейських фермерів на два табори

 

uacouncil.org/

Міністерство сільського господарства Франції оголосило, що видасть екстрений дозвіл на застосування неонікотиноїдів у вирощуванні цукрових буряків. Таким чином, 12 з 19 країн ЄС мають переваги у виробництві буряка, яких, наприклад, немає у німецьких аграріїв.

Про це повідомляє agrarheute.com.

У європейській бурякоцукровій індустрії — багато завдяки неонікотиноїдам — ситуація із спотворенням конкуренції посилюється.

Перші партії насіння цукрових буряків на 2021 рік уже в продажу. У Франції у фермерів скоро з'явиться можливість обробити його інсектицидами, що містять неонікотиноїди. У Німеччині поки для неонікотиноїдів екстрене схвалення не планується.

Якщо Національні збори Франції схвалять екстрений дозвіл, це ще більше посилить і без того величезне спотворення конкуренції в ЄС. Перш за все, за рахунок німецьких виробників цукрових буряків.

Як найбільша бурякосіюча країна ЄС, Франція стане дванадцятою з 19 європейських країн, де фермери отримали дозвіл на надзвичайний стан по неонікотиноїдам.

«У Німеччині Федеральне міністерство сільського господарства не повинно просто стояти осторонь і спостерігати за розвитком подій», — говорить д-р Ханс-Йорг Гебхард, голова Асоціації виробників цукру (WVZ), куди входять близько 25 000 буряководів, чотири цукровиробничі компанії і торгові компанії.

«Німецька цукрова промисловість вимагає чесної гри для німецького виробництва цукру», — сказав Гебхард.

Згідно забороні ЄС на неонікотіноідні активні інгредієнти, буряківники в даний час не можуть ефективно захистити свою культуру від шкідників і пов'язаних з ними вірусних захворювань, перш за все від вірусної жовтухи буряка, що розноситься попелицями.

Альтернативи, такі як піретроїди, тепер потрібно розпорошувати повсюдно. Але такі препарати дорожчі, а по ефективності поступаються неонікотиноїдам. Це означає, що німецькі буряківники зазнають втрат прибутків, за даними WVZ, до 48%.

Заборона неонікотиноїдів, у першу чергу, призначена для захисту бджіл. Однак, бджоли, як правило, не прилітають на буряк, оскільки він не цвіте як багаторічна культура.

Читайте також:

У Німеччині виготовлятимуть буряковий цукор без калорій