Новини світу цукор, імпорт, квоти, Китай
Китайська цукрова промисловість лобіюватиме продовження високих імпортних тарифів

 

Згідно двом джерелам і проекту документа (з яким ознайомився "Рейтер"), китайські цукрові заводи планують звернутися до Міністерства торгівлі країни з проханням продовжити високі тарифи на імпорт цукру, які Пекін ввів в 2017 році для захисту внутрішнього ринку Китаю, що зазнає труднощів, повідомляє sugar.ru з посиланням на "Рейтер".

План запиту продовження тарифів обговорювався на зустрічі, організованій Китайською цукровою асоціацією в четвер.

Торгові міри Пекіна з імпорту цукру, термін дії яких закінчується 21 травня 2020 року, «зіграли ефективну роль у захисті інтересів вітчизняної промисловості і сприянні здоровому і стабільному розвитку сектора», говориться в проекті документа від 5 вересня 2019 р ..

Внутрішній цукровий ринок Китаю боровся з іноземними конкурентами через більш високі витрати на виробництво. Китайські ціни на білий цукор CSRc1 також впали в 2018 році на тлі глобального надлишку пропозиції, що призвело до збитків багатьох виробників.

Згідно з документом, цукрова асоціація Гуансі, що є провідним регіоном Китаю по виробництву підсолоджувачів, подасть заявку на продовження тарифів від імені всієї китайської цукрової промисловості.

Джерело, знайоме з цим питанням, підтвердило, що галузева група консультується з юристами та експертами і складає заявку, яка повинна бути представлена ​​уряду. Неясно, коли асоціація Гуансі представить план або як відреагує Пекін, оскільки інші великі експортери цукру продовжують чинити тиск на Китай, щоб він припинив торговельні заходи по обмежуванню імпорту цукру.

Крім того, Китайська цукрова асоціація також розгляне можливість проведення антидемпінгового і антидотаційного розслідування, щодо імпортних цукрових продуктів, згідно з другим проектом документа, який обговорювали на зустрічі в четвер.

У деяких країнах і регіонах, що експортують цукор, цукрові продукти експортуються за цінами нижче собівартості або з субсидіями, що завдало шкоди внутрішній цукровій промисловості Китаю. 

У проекті не вказані пропоновані тарифні ставки, якщо захисні заходи будуть продовжені.

Нагадаємо, що Китай в травні 2017 року ввів високі тарифи на постачання цукру після декількох років лобіювання з боку місцевих підприємств.

Китай дозволяє імпортувати 1,94 млн т цукру на рік за тарифом 15% в рамках своїх зобов'язань перед Світовою організацією торгівлі. Імпорт поза квотою стягується за більш високим тарифом і вимагає спеціальних дозволів.

Імпорт поза квотою в 1,94 млн т оподатковується в розмірі 50%. Постанова 2017 року додала додаткові 45% мита на цей імпорт в тому ж фінансовому році, довівши загальну ставку до 95%. Ставка впала до 90% в 2018-2019 роках і до 85% в 2019-2020 роках.