Новини світу імпорт, ринок, ЄС, заборона, хлорпірифос, хлорпірифос метил
ЄС планує заборонити імпорт агропродукції з вмістом хлорпирифосу

 

https://vinograd.info

Європейський союз вводить нові вимоги щодо речовин на основі хлорпирифосу та хлорпирифос-метилу.

Про це повідомляється в повідомленні Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, передає AgroPortal.

«У законодавстві ЄС буде встановлена ​​нижча або мінімальна межа аналітичного визначення (LOD), яка становить 0,01 мг/кг. Якщо залишок більше 0,01 мг/кг, це буде вважатися недотриманням і підтвердженням заборони розміщення товару/компонента на ринку ЄС/імпорту в ЄС. Регламенти застосовуються безпосередньо і повинні бути виконані негайно по законодавству, в країнах-членах ЄС», — зазначає відомство.

Згідно з повідомленням, зобов'язання щодо дозволу та реєстрації не поширюються безпосередньо на Україну. Однак очікується, що переглянуті кордони для цих речовин (0,01 мг/кг) будуть застосовуватися для імпорту з третіх країн, таких як Україна, з жовтня 2020 року.

Ухвалення таких жорстких норм фактично може обмежити ввезення в країни ЄС сільськогосподарської продукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпирифосу і хлорпирифос-метилу.

«Зараз перехідні заходи щодо допуску до імпорту не встановлені. Теоретично можливо подати заявку на допуски до імпорту в країну-члена-доповідача та Комісії за діючою речовиною і запропонувати більш високі межі і довести, що немає ризику для споживачів і всі токсикологічні проблеми вирішені», — зазначили у відомстві.

Найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності норм з експорту зерна і насіння, їх продуктів в ЄС — виняток застосування пестицидів на основі діючих речовин хлорпирифосу і хлорпирифос-метилу для продукції, призначеної для продажу на ринках країн-членів ЄС.

Читайте також:

Екологи домоглись розгляду питання повної заборони манкоцебу в ЄС