Новини ближнього зарубіжжя Росія, Насіння, Вірменія, цукрові буряки, Білорусь, сорти
Вірменія досліджує сорти цукрових буряків для постачання насіння в росію та білорусь

 

https://myloview.com/

У Вірменії почали випробовувати сорти цукрових буряків. Представник Гюмрійської селекційної станції Васпуракан Мелікян повідомив Sputnik Вірменія, що йдеться про два сорти ("Буря" та "Вулкан") селекції російського комбінату "Щевково Агрохім".

Перший посів насіння пройшов ще минулого року, а цього року випробування проведуть на більшій ділянці — у два гектари.

Цукрові буряки успішно оброблялися у Вірменській РСР (в основному в Ахурянському та Спітакському районах), а з них виробляли цукор. Після розпаду Союзу провадження припинилося. Сьогодні цукрові буряки вирощують лише окремі фермери, та й то переважно для заготівлі кормів худобі. Централізованого культивування та насінництва цукрових буряків не ведеться.

Спільну програму російських та вірменських селекціонерів організував блок із промисловості та агропромислового комплексу Євразійської економічної комісії.

На думку міністра ЄЕК Артака Камаляна, таке виробництво може стати перспективним для російського та білоруського агропрому. В обох країнах дуже успішно розвивається бурякова галузь, і є реальна потреба в насінні.

«У Вірменії є сприятливі кліматичні умови для одержання насіння цукрових буряків високої якості. Те саме можна сказати про Киргизстан. Тому у двох цих країнах доцільно налагодити імпортозамінне виробництво насіння», — пояснив Камалян.

Остаточні підсумки випробувань будуть відомі лише через два роки (оскільки цукрові буряки — дворічна культура).

Читайте також:

У Росії посіяно майже 60% цукрових буряків

У Білорусі посіяли майже 79% цукрових буряків