Новини ближнього зарубіжжя цукор, споживання, кондитерські_вироби, солодкі напої, Білорусь, ВООЗ, норма, калорії
У Білорусії споживання цукру на третину більше норми

 

cheline.com.ua/

Білоруси споживають близько 70 г цукру в день, що на третину більше рекомендованої ВООЗ норми.

Однак ситуація змінюється на краще: населення стало рідше використовувати цукор у чистому вигляді і частіше втамовує спрагу напоями без цукру, повідомляє Телеграф.

Споживання цукру в Білорусі все ще далеко від норми. За даними Белстату, за перший квартал 2018 року кожен білорус в середньому споживав 2,1 кг цукру на місяць. Виходить, в день ми споживаємо 70 г цукру, що рівнозначно 14 чайних ложок солодкої речовини. Тоді як за версією Всесвітньої організації охорони здоров'я, денна норма не повинна перевищувати 50 г. Асоціація з вивчення хвороб серця в США радить жінкам споживати вдвічі менше цукру — до 25 г, а чоловікам — до 37,5 г.

Разом із тим, ситуація поліпшується. Так, в першому кварталі минулого року в країні доводилося 2,2 кг цукру на людину в місяць. Тобто приблизно за рік населення стало споживати на 5% менше солодкої речовини. Перш за все, його стали рідше використовувати в чистому вигляді. Так, обсяги продажів цукру і цукрозамінників припали в першому півріччі майже на 2%, в порівнянні з тим же періодом роком раніше.

Крім того, на торгових прилавках стало більше напоїв без цукру. Слідом за вже звичною газованою водою без калорій, в Білорусі недавно випустили перший тонізуючий напій без цукру — DYNAMI: T Sugar Free. У ньому містяться кофеїн, таурин і вітаміни, але немає цукру і калорій. Як пояснив виробник ВАТ «Лідське пиво», напій повинен підтримати тренд на інновації і низькі калорії в індустрії Food and Beverage.

Тривожним залишається споживання цукристих кондитерських виробів, яке, за даними Белстату, зросло в першому півріччі на 8,1%. Виходить, білоруси починають менше споживати цукру в напоях і в чистому вигляді, але частково компенсують це солодощами. Популярність булок і тістечок багато в чому утримує Білорусь в рейтингу країн-лідерів по середньому споживанню цукру на людину.

Читайте також:

У Росії вироблено 23 тис. т цукру

У Росії викопано 218 тис. т цукрових буряків