Новини ближнього зарубіжжя цукровий завод, Казахстан, будівництво, інвестор, Туреччина
Турецька компанія інвестує в будівництво цукрового заводу в Казахстані

 

https://new-retail.ru/

Уряд Казахстану знайшов інвестора для будівництва цукрового заводу в Шуйському районі Жамбильської області. Про це повідомив міністр торгівлі – заступник прем'єр-міністра Серік Жумангарін.

Про це повідомляє informburo.kz.

«Ми довгий час говорили: чи буде у нас ще один цукровий завод? Начебто інвестор з'явився, спільно з турецькою компанією Konya у нас у Шу будуватиметься завод. Зараз ми вже серйозно проєкт розглядаєм»", — сказав Серік Жумангарин.

Загалом, за словами міністра, програма розвитку цукрової галузі дозволить наростити виробництво казахстанського цукру до 270 тис. т до 2025 року.

У грудні 2022 року повідомлялося, що акім Актюбінської області Єрали Тугжанов та засновник турецької компанії Omtis Ortadogu Makina Ібрагім Гултекін підписали меморандум про будівництво цукрового заводу в регіоні. Турецька компанія була готова інвестувати у будівництво 550 млн дол.

Влітку минулого року розглядалася можливість виділення понад 20 тис. га під цукрові буряки у Павлодарській області. Тоді міністр сільського господарства Єрбол Карашукеєв повідомляв, що зустрічі з інвесторами проводяться, проте питання впирається у велику вартість будівництва заводу.

«Є кілька варіантів у Павлодарській, Жамбилській областях, або третій варіант — побудувати невеликі цукрові заводи. Вирощувати у Павлодарській області цукрові буряки та везти їх на південь нерентабельно», — пояснював Єрбол Карашукеєв.

Читайте також:

У росії вироблено 5,9 млн т цукру