Новини ближнього зарубіжжя Росія, Насіння, цукрові буряки, селекція, гібриди, посуха, церкоспороз, гнилі, гниття
Російські селекціонери створили негниючий цукровий буряк

 

agrotimes.ua/

Російські селекціонери створили 13 нових гібридів цукрових буряків, які не гниють, на відміну від зарубіжних коренеплодів, а також стійкі до хвороб і посухи. До 2025 року число нових гібридів із такими характеристиками планують довести до 40.

Про це повідомляють «Известия».

Роботи йдуть в рамках Федеральної науково-технічної програми (ФНТП). У ній бере участь компанія «СоюзСемьСвекла», що об'єднала фахівців «Щелково Агрохім» і «РусАгро», а також наукові установи Міністерства освіти та науки Росії.

«На даний момент створено 13 гібридів, вже зареєстрованих в державному реєстрі. До кінця 2021 для реєстрації буде представлено ще 18-20, зараз вони проходять ряд випробувань. Усі вони створені за принципом слабкої чутливості до кореневих гнилей, посухи і найпоширенішої хвороби цукрових буряків — церкоспорозу», — розповів генеральний директор компанії «Щелково Агрохім», академік РАН Саліс Каракотов.

Також урожай нових гібридів російських цукрових буряків дасть більш однорідні за розміром плоди — так їх простіше збирати.

Останні 20 років вирощування цукрових буряків в Росії було повністю засноване на іноземному насінні. Однак уже в наступному році вітчизняні гібриди готові зайняти 10% російського ринку. Їх насіння вже надійшло на дражувальний завод «Щелково Агрохім» і готове перейти в руки покупців. Сезон придбання насіння починається в листопаді і закінчується в квітні.

Читайте також:

Країни СНД відновили імпорт цукру-сирцю