Новини ближнього зарубіжжя експорт, ціни, цукрова галузь, Молдова, Sudzucker Moldova, європейський ринок
Цукрова галузь Молдови залежна від світової ціни на цукор

 

myoxykart.com/

Протягом найближчих двох сезонів у Молдові цукрова галузь буде повністю залежати від зниження цін на цукор і їх стабілізації на європейському ринку.

Про це заявив спікер правління компанії Sudzucker Moldova Олександр Косс, повідомило ІА «Інфотаг».

За словами О. Косса, молдавський цукор вироблений з дорогого буряка врожаю 2017 року, для якого середня закупівельна ціна складає 800 леїв/т, що майже в 2 рази більше середньоєвропейської ціни, не дозволяє молдавським виробникам повністю покрити витрати. Тому фактично Молдова змушена експортувати цукор за цінами нижче собівартості.

«Крім того, існують певні тимчасові складнощі з експортом в ЄС, куди до жовтня 2017 року молдавський цукор стабільно поставлявся. Однак, через падіння цін, обсяги поставок значно скоротилися. Так, за підсумками минулого року в ЄС з Молдови поставлено 34 тис. т цукру, з яких Sudzucker Moldova експортувала 28,8 тис. т. У 2018 році відновлено експорт на європейський ринок», — підсумував пан Косса.

Крім того, на сьогоднішній день основним конкурентом для Молдови є Росія, де в окремих регіонах середня врожайність буряка 2017 року перевищила 600 ц/га, в той час як в Молдові — 325 ц/га, що завдяки дешевим енергоресурсам дозволило забезпечити як внутрішнє споживання, так і активно експортувати продукцію, зокрема до Казахстану, на ринок якого раніше поставлявся молдавський цукор.

Читайте також:

Білорусь експортувала 407 тис. т цукру

У Казахстані цукрові заводи стимулюють розвиток виробництва цукрових буряків

У Киргизії виробництво цукру зменшилося на третину

Російська Sucden переводить цукрові заводи на нову ERP-систему